Algemene vragen over paardenzeep

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om paardenzeep te maken?

Het idee voor onze paardenzeep is ontstaan in de zomer van 2020. We waren gevraagd op een manege in Wilp (net buiten Apeldoorn) een Workshop “Paardenzeep Maken” te geven. Het doel was de deelnemers te leren hoe ze zelf een betaalbare, huidvriendelijke en vachtverzorgende zeep voor paarden konden maken. Dit was een groot succes: de paarden en ponies werden mooi schoon en de zeep bleek veel zuiniger in gebruik dan vloeibare varianten.

Dankzij de gebruikte neemolie hadden de dieren ook minder last van insecten, zoals vliegen en dazen.

Lees ook: “Een idee is geboren…"

Wat is natuurlijke zeep?

Natuurlijke zeep is een zeep waarin geen (slechte) synthetische stoffen aan zijn toegevoegd. In onze paardenzeep zitten alleen plantaardige oliën en vetten, geen dierlijke. Ook gebruiken wij geen palmolie of palmpitolie. Lees hier meer over de ingrediënten van onze paardenzeep.

Op Wikipedia kun je het volgende lezen over zeep:

Zeep is een schoonmaakmiddel dat in combinatie met water een vetoplossende werking heeft. Het ontstaat door verzeping van een vet met loog. Ook is het mogelijk om zeep van een vetzuur met loog te maken. Toiletzeep van een normale, alledaagse kwaliteit wordt meestal gemaakt van rundvet, olijfolie, palmolie, palmpitolie of kokosolie. Voor de exclusievere soorten zeep wordt soms gebruikgemaakt van exotische oliën en vetten. (Bron: Wikipedia)

Wat is de "Cold Process"-mothode?

Er zijn twee methoden om zeep te maken, te weten “Cold Process” en “Hot Process”. De eerste methode, Cold Process, is al bijna 5.000 jaar oud. Dat is ook de methode die wij gebruiken om paardenzeep te maken.

Bij de “Cold Process”-methode worden harde vetten/oliën eerst gesmolten, waarna de zachte (vloeibare) oliën aan worden toegevoegd. Dan wordt de oliemix met loog en water gemengd en wordt de substantie gemixt.

Na een aantal minuten is het mengsel verzeept en wordt het in mallen gegoten. Na een dag of twee wordt de zeep uit de mal gehaald, gesneden en vervolgens moet de zeep nog vier tot zes weken rijpen (uitharden). Op zich is de zeep al te gebruiken, op het moment dat het uit de mal wordt gehaald. Alleen zou die dan te snel op zijn, als je ’m meteen gebruikt.

Kan ik mijzelf ook wassen met paardenzeep?

Ja hoor, probleemloos!

Paardenzeep is een geheel natuurlijk product en is gemaakt van meerdere oliën, die ook geschikt zijn voor de menselijke huid.

Kan ik mijn hond ook wassen met paardenzeep?

Ja hoor, je trouwe viervoeter zal je dankbaar zijn, als je hem of haar af en toe eens wast met paardenzeep.

De paardenzeep testen wij altijd eerst op mensen en pas daarna op dieren. Zelfs de trimster van onze hond gebruikt de paardenzeep om honden lekker te wassen.

Prikt paardenzeep in de ogen?

Ja hoor, dat kan niet anders. Natuurlijke zeep prikt altijd in de ogen.

Dus pas op met het gebruik van de zeep in de buurt van de ogen van je paard/pony.

Alleen met een berg chemicaliën kun je een shampoo (enig idee, waarom dit nooit ‘zeep’ wordt genoemd) maken die reinigt, maar niet echt in de ogen prikt.

Hoe kunnen twee dezelfde zepen verschillende kleuren hebben?

Onze Paardenzeep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. De samenstelling (kleur / structuur / dikte etc.) kan daardoor verschillen van levering tot levering.

De ene keer is een paardenzeep van olijfolie lichtgeel, terwijl die de andere keer crèmekleurig is. Voor de werking maakt dat niets uit.